Loading…

ARE YOU READY FOR THE FLOW?

Click on the button below to learn more about Furo
GO

To Flow or not to Flow

To Flow or not to Flow...

Overal waar je kijkt is een Flow.
Water stroomt een bepaalde richting op, de wind die in een richting waait, het verkeer op een snelweg, een relatie en ga zo maar door. Overal is een Flow in te herkennen.

Helaas is een Flow soms (of regelmatig) niet optimaal.
Water kan niet weg en zorgt voor een overstroming. De wind waait (voor jou) de verkeerde kant op terwijl je aan het zeilen bent of je relatie loopt niet lekker.
Neem als voorbeeld een file. Zolang er een goede en reguliere Flow is rijd alles lekker door. Maar zodra er ook maar iets gebeurt (en dan vooral in de spits) dan is het gedaan met de Flow. Je staat vast en de Flow is weg.

Bovenstaand principe kan ook toegepast worden op bedrijfsprocessen. Ook hier moet een juiste gereguleerde Flow zijn om het proces op gang te houden. Een bottleneck binnen het proces zorgt voor vertraging, frustratie en in het ergste geval.. stagnatie. Een file in je proces!

Ik vergelijk bedrijfsprocessen met de Flow van water. Water gaat waar het wil en daar kun je uiteindelijk ook niks aan veranderen. Je kunt echter wel de Flow controleren om deze zo laten stromen dat het past bij de wensen van een bedrijf. Stroomt het water niet de gewenste richting op dan is het plaatsen van een “kiezel” een manier om de koers te veranderen. Active Flow Changing of afgekort AFC.

Benader het ontwikkelproces tot aan productie als een Flow en ga je “kiezels” plaatsen. Al snel merk je dat het proces lekkerder loopt. Dit is mooi op te lossen met een CI/CD straat, waarbij de “kiezels” stappen in de pipeline(s) zijn. Of afspraken met Key Users om een proces te versnellen.
Voor je het weet gooi je een spreekwoordelijk papieren bootje het water in en eindigt deze precies waar je hem wil hebben. En dat op eigen kracht samen met de Flow.

Het blijft niet bij alleen “kiezels” plaatsen. Soms kan een heftige regenbui of storm er voor zorgen dat je Flow verandert. Op dat moment dien je de “kiezels” te verplaatsen, te verwijderen of extra bij te plaatsen. Misschien zelf een dam bouwen. Uiteraard weet je niet waar in de Flow dit moet gebeuren. Daarom is monitoren essentieel. Dit kan je vertellen waar je precies moet kijken en welke aanpassingen in de Flow gedaan moeten worden. En niet wanneer het te laat is, maar nog voordat het water te wild is gaan Flowen.

Welkom bij CI/CD gebaseerd op de stroom van water.

Wanneer ga jij je “kiezels” plaatsen en je Flow creĆ«ren?

One thought on “To Flow or not to Flow

Geef een reactie